середу, 7 вересня 2016 р.

Проблеми незаконної забудови мікрорайону Святошин у м. Києві

У листі Святошинської РДА зазначено, що в житловому кварталі, обмеженому проспектом Перемоги, вулицями Петрицького, Відпочинку, Кричевського, вже досягнуто максимальної щільності населення, що допускається державними містобудівними і санітарними нормами, а саме 2259 мешканців мешкає у 17 будинках на 50182,4 кв.м., що дає 450 чол./га

Проте станом на сьогодні дитячі садки мікрорайону переповнені, відстань до найближчого з них від мого будинку – близько 1 км, у мікрорайоні лише одна загальноосвітня школа, вона теж не може вмістити всіх дітей мікрорайону. Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація повідомляє, що в мікрорайоні зазначених вулиць функціонують:

1) дошкільний навчальний заклад №601 (вул. Верховинна, 17), проектна потужність 220 дітей, відвідує 319;
2) дошкільний навчальний заклад №60 (вул. Львівська, 32), проектна потужність 115 дітей, відвідує 157;
3) дошкільний заклад №214 (вул. Котельникова, 44), проектна потужність 80 дітей, відвідує 89;
4) дошкільний навчальний заклад №736 (вул. Верховинна, 14), проектна потужність 245 дітей, відвідує 312;
5) спеціалізована школа №40 (вул. Львівська, 6/3), проектна потужність 860 учнів, навчається 890;
6) Київська гімназія східних мов №1 (вул. Львівська, 25), проектна потужність 1100 учнів, навчається 1174.


У Святошинському районі міста Києва близько 4000 дітей не можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади у зв’язку з відсутністю вільних місць у дитячих садках.
По-суті, будь-яке нове будівництво спричиняє демографічну кризу, оскільки молоді сім’ї не мають належних умов для народження і виховання дітей.
Уже зараз щодня в супермаркетах – черги, в поліклініці – черги, найближча до мікрорайону зона відпочинку – парк на вул. Котельникова – на відстані, яку складно подолати із малою дитиною.
У мікрорайоні бракує дитячих майданчиків внаслідок іншої незаконної забудови між будинками проспект Перемоги, 101/2 і 103, результати якої влада не може ліквідувати от уже 10 років попри судові рішення.

Окремо підкреслимо, що вулиці мікрорайону дуже вузькі та не пристосовані для постійного транзитного руху автомобілів. Натомість якщо проект буде реалізовано, щодня кілька тисяч машин намагатимуться виїхати на магістраль – проспект Перемоги – вузенькою вулицею Петрицького, під вікнами тисячі її мешканців, позбавляючи їх нормального сну та відпочинку. І це на додачу до вже існуючих щоденних заторів на вул. Львівська, Петрицького, Верховинна та інших, адже ними також об’їжджають затори на проспекті Перемоги.

Нові будинки мають бути під’єднані до існуючих інженерних мереж, що створює ризики погіршення водо-, тепло- і електропостачання існуючих будинків мікрорайону.

Будь-яке нове будівництво матиме важкі наслідки для мікрорайону:
1) неможливість організувати навчання і дозвілля дітей – брак місць у дитячих садках і школах, відсутність спортивних закладів, простору для гри та відпочинку;
2) кардинальне погіршення якості життя внаслідок перенаселення – черги в супермаркетах і лікарнях, зниження якості комунальних послуг – опалення, водопостачання;
3) погіршення стану навколишнього середовища внаслідок збільшення кількості автомобільного транспорту на вузьких вулицях мікрорайону, зменшення кількості зелених насаджень – а отже зростання кількості захворювань;
4) зниження вартості існуючого житла – негативний вплив на економіку району в довгостроковій перспективі;
5) знищення перспективи розвитку мікрорайону в майбутньому, перетворення його на сучасне гетто, переповнене мініатюрними однокімнатними квартирами.

Нині у мікрорайоні Святошина є понад 5 будівельних майданчиків, де плани спорудження житлових комплексів викликають протести і спротив місцевих мешканців, - вул. Львівська, 18, вул. Львівська, 15, вул. Львівська, 3, вул. Верховинна, 53/13, Святошинський провулок, 2.














Немає коментарів:

Дописати коментар